Ceny ropy kvůli řecké krizi klesly nejníže od začátku června

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly o více než jeden dolar na barel a dostaly se až na nejnižší hodnotu za tři týdny. Trh reaguje na prohloubení dluhové krize v Řecku a jednání světových mocností o íránském jaderném programu. Propad cen ale brzdil vzestup amerického dolaru.

Cena severomořské ropy Brent během evropského obchodování ztrácela skoro dva dolary na barel a dostala se na nejnižší úroveň od 5. června. Později ale ztráty mírně snížila a po 17:30 SELČ se obchodovala za 61,76 USD za barel se ztrátou půldruhého dolaru. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 1,3 USD na 58,33 USD poté, co se dříve během dne dostala až na nejnižší hodnotu od 9. června.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala, když premiér Alexis Tsipras o víkendu vyhlásil na neděli referendum o plánech mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který by měl vypršet v úterý. Atény poté vydaly výnos, podle něhož zůstanou řecké banky uzavřené do příštího pondělí a denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur.

Trh sleduje i jednání o íránském jaderném programu. Zástupci USA a Íránu již o víkendu uvedli, že rozhovory budou pokračovat i po vypršení původně plánované lhůty do 30. června. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes sdělil, že zástupci šesti světových velmocí si novou lhůtu pro uzavření konečné dohody o íránském jaderném programu úmyslně nestanovili.

\"Dnes to je celé o Řecku. Rovněž lhůta pro jadernou dohodu s Íránem by mohla být posunuta ze zítřka o týden nebo tak, tudíž tu je snaha omezovat riziko,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Tariq Zahir ze společnosti Tyche Capital Advisors v New Yorku.

Propad ceny ropy dnes ale brzdil slabší kurz amerického dolaru. To zvyšuje ceny ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně, protože slabší dolar zlevňuje nákupy investorům v jiných měnách.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 61,76 63,26 New York - Nymex WTI srpen 58,33 59,63

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK