Euro kvůli řecké krizi oslabuje, k dolaru se ale kurz ustálil

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. června (ČTK) - Euro dnes klesalo k většině předních světových měn. Výprodej jednotné evropské měny vyvolalo prohloubení řecké dluhové krize. Kurz eura k americkému dolaru se ale po počátečním prudkém propadu během dne stabilizoval.

Řecko téměř jistě neuhradí v úterý dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu, neboť evropští partneři Atén o víkendu odmítli prodloužit záchranný program pro tuto zadluženou zemi. Řecký premiér Alexis Tsipras poté ohlásil, že řecké banky zůstanou do 6. července zavřené. Země také stanovila omezení pro pohyb kapitálu, aby zabránila kolapsu bank, ze kterých si nervózní Řekové o víkendu masově vybírali vklady.

Euro se v reakci na prohloubení řecké dluhové krize propadlo vůči dolaru až na 1,0956 USD. Ztráty ale později smazalo a po 18:00 SELČ se obchodovalo na 1,1186 USD se ziskem 0,2 procenta. Japonský jen, považovaný za bezpečnou investici v době nejistoty, přidával k evropské měně zhruba jedno procento na 136,92 JPY. Švýcarský frank, který se těší podobné pověsti, se vyšplhal až na měsíční maximum 1,0315 CHF. Srazilo jej ale vyjádření švýcarské centrální banky, která uvedla, že intervenovala ve snaze oslabit domácí měnu. Naposledy švýcarský frank vůči euru zpevňoval o 0,5 procenta na 1,0371 CHF.

Obavy kolem Řecka způsobily, že klesla přitažlivost eura jako měny pro financování investičních transakcí, při kterých si investoři půjčují euro a kupují za něj jiné měny s vyššími výnosy, uvedla podle agentury Reuters analytička společnosti Rabobank Jane Foleyová. Podle ní bylo ale dnešní obchodování spořádané a panika kvůli euru \"naprosto chyběla\".

Dolar na devizových trzích obecně ztrácel. Investoři čekají na čtvrteční zprávu o červnovém vývoji na americkém pracovním trhu, ze které budou usuzovat na možné datum očekávaného zvýšení úrokových sazeb v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK