Ceny ropy po pondělním propadu oživují, trh sleduje Řecko a Írán

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. června (ČTK) - Světové ceny ropy po pondělním poklesu na třítýdenní minima dnes mírně oživují. Investoři sledují vývoj kolem řecké krize i jaderná jednání s Íránem.

Cena severomořské ropy Brent získávala v 15:50 SELČ 90 centů a pohybovala se kolem 62,90 USD za barel. V pondělí sestoupila na 61,35 USD. což byla její nejnižší úroveň od 5. června. Americká lehká ropa WTI byla na 58,93 USD, 60 centů nad pondělním závěrem, který byl nejnižší od poloviny dubna. Za celý měsíc oba druhy ropy ztrácejí několik procent.

\"Trhy mají obavy, že řecké nesplacení dluhu by mohlo podkopat hospodářský růst v Evropě a s tím i poptávku po palivech,\" řekl agentuře Reuters analytik londýnské makléřské firmy PVM Oil Associates Tamás Varga.

Evropská komise na poslední chvíli předložila Řecku nový návrh jako poslední pokus o dohodu před dnešním vypršením platnosti záchranného programu eurozóny. Řecko má navíc do konce dne uhradit splatný dluh Mezinárodnímu měnovému fondu a činitelé řecké vlády oznámili, že tyto peníze nepošlou.

Investoři rovněž pozorně sledují vrcholící vídeňská jednání světových mocností o íránském jaderném programu. Dohoda by mohla ukončit sankce na vývoz íránské ropy, což by mohlo zvýšit přebytek suroviny na globálním trhu. Jednání měla skončit do dneška, podle činitelů ale budou prodloužena.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 62,90 61,99 New York - Nymex WTI srpen 58,93 58,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK