Nezaměstnanost ve Španělsku klesla na tříleté minimum

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve druhém čtvrtletí klesla na tříleté minimum 22,4 procenta, zatímco v předchozích třech měsících činila 23,8 procenta. S výjimkou Řecka ale i tak zůstává nejvyšší v Evropě. Vyplývá to z dnešních údajů španělského statistického úřadu.

Pokles míry nezaměstnanosti je příznivou zprávou pro premiéra Mariana Rajoye, který doufá, že mu zlepšující se stav ekonomiky pomůže zvítězit v blížících se parlamentních volbách.

Španělsko prošlo během pěti let dvěma recesemi, z nichž poslední skončila v závěru roku 2013. Za celý loňský rok pak vykázal hrubý domácí produkt Španělska růst o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce.

Míra nezaměstnanosti se navzdory hospodářskému oživení nadále drží nad dvacetiprocentní hranicí, pod kterou nesestoupila už pět let. Je ale nižší než při posledních volbách na konci roku 2011. Rajoy by tak mohl splnit slib, že nezaměstnanost bude na konci jeho funkčního období nižší než na začátku, připomíná agentura Reuters.

Vláda tento měsíc předpověděla, že míra nezaměstnanosti se příští rok dostane pod 20 procent. Podle ministra hospodářství Luise de Guindose by se měla španělská ekonomika do konce příštího roku vrátit na úroveň z doby před globální finanční krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK