Komise vyšetřuje britskou Sky a šest amerických filmových studií

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. července (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes oznámila, že začala vyšetřovat britskou televizi Sky UK a šesti velkých amerických filmových studií. Důvodem je možné porušení evropských pravidel hospodářské soutěže. Jejich dohody prý totiž brání divákům ze zemí EU mimo Británie a Irska sledovat placené služby Sky UK.

Do hledáčku evropské exekutivy se tak dostala známá americká filmová studia Disney, NBC Universal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox a Warner Bros.

Komise došla k předběžnému závěru, že jejich dvoustranné dohody s televizí brání televizi Sky samostatně se na základě komerční výhodnosti rozhodnout, zda své placené služby hodlá při dodržení všech evropských pravidel nabízet i v jiných zemích unie.

\"Evropští zákazníci chtějí sledovat placené televizní kanály podle své volby bez ohledu na to, kde zrovna v EU žijí či cestují. Naše vyšetřování ukazuje, že v současnosti to není možné,\" vysvětlila v tiskové zprávě eurokomisařka odpovědná za hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Svá podezření dnes Evropská komise poslala všem dotčeným společnostem, které nyní mají právo na odpověď. Za případné porušení evropských pravidel hospodářské soutěže jim hrozí vysoké pokuty.

Podle komise americká filmová studia obvykle licencují audiovizuální obsah, tedy třeba filmy, vždy jedné placené televizi v každé členské zemi EU. Případně licenci poskytují jedné televizi pro kombinaci několika zemí se shodným jazykem.

Evropská komise věc začala vyšetřovat loni v lednu. V licenčních dohodách mezi studii a Sky UK našla články, které vyžadují, aby televize ve svých internetových službách či v případě placených satelitních služeb blokovala přístup k filmům odjinud než z Velké Británie a Irska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK