Řecká ekonomika se podle tamního institutu letos vrátí do recese

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 23. července (ČTK) - Řecká ekonomika se letos namísto původně předpokládaného růstu vrátí do recese. Omezení pohybu kapitálu, zavedené koncem června, totiž spolu s nejistotou kolem jednání o novém záchranném programu tvrdě zasáhlo spotřebu, investice i export. Vyplývá to z nejnovější prognózy řeckého hospodářského institutu IOBE. Ten očekává, že hrubý domácí produkt Řecka letos klesne o dvě až 2,5 procenta. V dubnu přitom počítal s jednoprocentním hospodářským růstem.

V loňském roce řecká ekonomika stoupla o 0,7 procenta, a vymanila se tak z šestileté recese. Evropská komise tento měsíc odhadla, že letos HDP Řecka klesne o dvě až čtyři procenta. Ještě v květnu přitom očekávala růst o 0,5 procenta a před půl rokem dokonce počítala se zvýšením HDP až o 2,9 procenta.

IOBE podle agentury Reuters také uvedl, že Řecko by mělo rychle dokončit jednání s věřiteli o třetím záchranném programu, protože jakékoliv zpoždění bude pro řeckou ekonomiku znamenat další újmu. Řecký parlament dnes schválil druhý balík strukturálních reforem, které požadují věřitelé výměnou za příslib nové pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK