Euro díky schválení dalších reforem v Řecku posiluje

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. července (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje a kurz eura k dolaru na krátkou dobu poprvé za týden překonal hranici 1,10 USD. Euro podpořil vývoj v Řecku, kde parlament schválil druhou sadu reforem požadovaných věřiteli pro zahájení jednání o další pomoci.

Kolem 17:10 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,0975 USD a k jenu vzrostlo o půl procenta na 136,13 JPY. Dolar vůči jenu mírně posílil o 0,06 procenta na 124,03 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, však klesl o 0,5 procenta na 97,08 bodu.

Dolar dnes spíše slábne vůči většině předních světových měn, navzdory očekávání, že centrální banka USA (Fed) ještě do konce letošního roku zvýší úrokové sazby. Dolarový index částečně smazal ztráty po zprávě, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl nejníže za více než čtyři desetiletí.

Řecký parlament dnes brzy ráno schválil druhý balík strukturálních reforem, které požadují věřitelé výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu pro předlužené Řecko. Nové reformní kroky se týkají zejména modernizace státní správy, včetně urychlení soudních řízení a prosazení pravidel pro ozdravení bank, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK