Ceny ropy kvůli obavám o poptávku a vývoji kurzu dolaru klesají

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. července (ČTK) - Ceny ropy na trhu dnes kolísají a pozdě odpoledne se vydaly dolů. Důvodem jsou obavy o další vývoj poptávky v době, kdy dodávky na trhy jsou vysoké. K odpolednímu poklesu přispěla také skutečnost, že se dolaru podařilo smazat část předchozích ztrát.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:20 SELČ klesla o deset centů na 56,03 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila 25 centů na 48,94 dolaru za barel.

\"Dolar se zotavil ze svého minima a na trhu s komoditami je negativní nálada a v případě ropy jsou zde obavy, že globální ekonomika bude mít vliv na poptávku,\" řekl agentuře Reuters analytik Price Futures Group Phil Flynn.

Euro dnes na trhu posiluje vůči dolaru díky schválení druhé sady reforem řeckým parlamentem. Pokles dolaru nejprve podpořil ropu, odpoledne se však dolaru podařilo ztráty zmírnit díky zprávě o snížení počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Slabší dolar zlevňuje ropu pro zahraniční investory a jejich zájem o ropu tak obvykle při oslabení dolaru roste.

Dodávky ropy na trh zůstávají nadále vysoké. Poslední statistika z USA navíc ukázala, že zásoby ropy v uplynulém týdnu vzrostly, zatímco analytici čekali, že se zásoby naopak sníží.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 56,03 56,13 New York - Nymex WTI září 48,94 49,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK