Ceny ropy kvůli statistice z Číny a růstu dolaru klesají

24.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. července (ČTK) - Ceny ropy na trhu dnes klesají a přiblížily se nejnižší hodnotě za čtyři měsíce. Může za to nejnovější statistika z Číny, která vyvolala obavy o vývoj poptávky, a posílení dolaru vůči koši předních světových měn.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:35 SELČ klesla o 49 centů na 54,78 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 18 centů na 48,27 dolaru za barel.

Od počátku tohoto měsíce se cena ropy Brent snížila již o téměř 13 procent, což je nejvyšší měsíční pokles od ledna, kdy ztratila téměř 19 procent. Americká ropa zlevnila již o 18 procent, což je zatím nejvyšší měsíční pokles od prosince a druhý nejvyšší za sedm let, napsala agentura Reuters.

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v červenci klesla nejrychleji za 15 měsíců. To vyvolává obavy o poptávku v zemi, která je druhým největším konzumentem ropy na světě. Již nyní jsou dodávky na trh vyšší, než poptávka.

Ropa tento měsíc klesá částečně i kvůli růstu dolaru. Silnější dolar zlevňuje ropu pro zahraniční investory, a jejich zájem o ropu se tak obvykle při posílení dolaru snižuje. K poklesu přispívá i očekávání vyšších dodávek z Íránu po dosažení dohody se světovými mocnostmi o teheránském jaderném programu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 54,78 55,27 New York - Nymex WTI září 48,27 48,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK