Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,6 procenta

24.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily. Index PX stoupl o 0,6 procenta na 1031 bodů. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry petrochemické společnosti Unipetrol, nejvíce ztratily akcie mediální firmy CME. Vyplývá to z výsledků burzy. Minulý týden akcie stouply o více než tři procenta a překonaly tisícibodovou hranici.

\"Předposlední červencový týden přinesl další pokračování řeckého dramatu a výsledkovou sezonu. Řecko schválilo během týdne i další kolo nutných opatření pro to, aby věřitelé začali rokování o třetím záchranném balíku. Výsledková sezona především v USA přináší řadu zajímavých výsledků, ale vcelku prozatím jde o lehce pozitivní překvapení,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla CME s poklesem o šest procent na 49,7 Kč. U společnosti se neobjevila žádná zásadní informace. \"Odhadujeme, že jde jen o technický pohyb vzhledem k očekávaným výsledkům a blížícímu se období, kdy budou někteří akcionáři moci využít opcí na nákup akcií za jeden dolar,\" dodal analytik.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byl Unipetrol s růstem o 7,3 procenta na 183 Kč. Unipetrol v týdnu zveřejnil rekordní čísla, která byla podpořena silným makroekonomickým prostředím (silné rafinační a petrochemické marže). Investoři nadále spekulují na potenciál budoucí dividendy, kterou nevylučuje ani management.

Příští týden se investoři zaměří na jednání americké centrální banky Fed, pokračování rozhovorů mezi Řeckem a věřiteli a výsledkovou sezonu. Fed by na trhy neměl přinést nové informace. Investoři se zaměří na jakékoliv zmínky ohledně potenciální změny úrokových sazeb. Řecko se bude sledovat pravděpodobně v očekávání potenciálního otevření tamní burzy. \"Pro příští týden očekáváme smíšené obchodování v návaznosti na výsledkovou sezonu a na potenciální zajímavé informace z Fedu,\" upozornil Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK