Kvůli vedru v rybníku na Jičínsku uhynula tuna ryb

05.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Veterináři vyšetřují dva případy úhynů ryb. V Mlázovickém rybníku na Jičínsku našli tunu ryb, které lekly kvůli snížené koncentraci kyslíku ve vodě. Ta klesá spolu s rostoucí venkovní teplotou. V pražském potoce Rokytka pak uhynulo 200 kilogramů ryb, případ kvůli podezření narušení kvality vody řeší policie, sdělila ČTK Státní veterinární správa.

\"Bylo vyloučeno podezření na nebezpečnou nákazu,\" řekl mluvčí správy Petr Pejchal. Podle veterinářů je v horkých dnech zvláště nebezpečná kontaminace vody. V Rokytce ryby pošly po přívalovém dešti, který mohl spláchnout do vody nebezpečné látky z okolí. Letos veterináři šetřili šest případů úhynu ryb, dva během června a července. Polovina z nich souvisí s vysokými teplotami.

Podobně se kvůli vedrům šetří i případy hromadných úmrtí drůbeže. Od počátku roku jich veterináři řešili 15, z toho dvě třetiny v červnu a červenci. Například v Libereckém kraji uhynuly nosnice při přepravě.

Veterináři u úmrtí drůbeže již vyloučili výskyt ptačí chřipky, která sužovala drůbežářské chovy v roce 2007. Nyní se vyskytuje například ve Velké Británii a v sousedním Německu.

Podnikatelé, kteří chovají drůbež, musí veterinářům hlásit poklesy příjmu potravy a vody u zvířat, pokud se sníží o více než pětinu. Podobně je tomu při snížení poklesu v produkci vajec o více než dvacetinu po dobu delší než dva dny, nebo pokud se zvýší úmrtnost tvorů o více než tři procenta týdně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK