Americké akcie díky zmírnění obav z růstu úroků oživují

05.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování po třech dnech ztrát výrazně oživují. Údaje o slabší tvorbě pracovních míst zmírnily obavy investorů z bezprostředně hrozícího zvýšení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) posílil o 0,2 procenta na 17.588 bodů. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,5 procenta na 2105 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq se pohyboval kolem 5162 bodů s přírůstkem 1,1 procenta.

Akciové investory povzbudily údaje, podle nichž soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červenci nejméně míst od dubna a výrazně méně než v předešlém měsíci. Zpráva zmírnila obavy z toho, že centrální banka (Fed) by mohla zvýšit základní úrokovou sazbu již v září, jak to v úterý jasně naznačil jeden z jejích činitelů Dennis Lockhart.

Obavy z brzkého přitvrzení měnové politiky zmírnil také guvernér Fedu Jerome Powell, který televizi CNBC řekl, že Fed se ještě ohledně zářijového zvýšení sazeb nerozhodl. \"Nemyslím si, že Fed je připraven zvýšit sazby, spíše hledá důvody, proč je ještě nezvýšit,\" řekl agentuře Reuters analytik Jeff Clark z makléřské firmy Stansberry. Podle některých analytiků by série slabších statistik mohla Fed přimět, aby počkal s přitvrzením na konec roku.

Pozornost se nyní soustředí na páteční zprávu o červencovém vývoji celého amerického trhu práce. Na jejím základě si budou moci investoři učinit lepší představu o vývoji ekonomiky a o načasování kroků Fedu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK