Akcie v USA převážně zpevnily, pomohl sektor technologií

05.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. srpna (ČTK) - Akcie na burzách ve Spojených státech dnes převážně zpevnily a jejich širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq se vrátily k růstu po třech dnech ztrát. Trh táhly vzhůru především technologické tituly. Americký dolar ke koši dalších velkých světových měn stoupl až na maximum za tři a půl měsíce, o velkou část zisku ale později přišel.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, po počátečním oživování zisky odevzdal a skončil prakticky beze změn na úrovni 17.540,67 bodu. Širší index S&P 500 připsal 0,31 procenta na 2099,88 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,67 procenta na 5139,95 bodu.

Nasdaq vzhůru tlačily akcie velkých technologických společností Google a Facebook. \"V sektorech nastal obrat k technologiím, protože se zlepšily odhady jejich ziskovosti,\" uvedl podle agentury Reuters Chad Morganlander, manažer portfolia ve společnosti Stifel, Nicolaus & Co.

Index Dow Jones naopak stahovaly akcie mediální a filmové společnosti Walt Disney, které zaznamenaly největší denní propad za téměř sedm let. Společnost dnes srazila odhad zisku ve své divizi kabelových televizních sítí, což vyplašilo celé odvětví. Akcie obřího amerického provozovatele kabelové televize Comcast tak odepsaly 4,7 procenta, akcie společnosti Twenty-First Century Fox ztratily sedm procent.

Americký dolar dnes zastavil vzestup, v němž jeho hodnota ke koši dalších velkých světových měn stoupla až na maximum za tři a půl měsíce. Trhy reagovaly na údaje o růstu amerického trhu služeb, které podpořily přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) zvýší úrokové sazby již v září.

Dolarový index ke koši šesti měn se před koncem obchodování na Wall Street pohyboval jen s minimálními změnami na 97,931 bodu poté, co se během dne vyhoupl až na 98,128 bodu. Euro k dolaru naposledy přidávalo 0,2 procenta na 1,08990 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK