Přebytek zahraničního obchodu v ČR vzrostl v červnu na 17,8 mld.

06.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu v Česku v červnu podle předběžných údajů opět meziročně vzrostl, a to o 0,1 miliardy na 17,8 miliardy korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle statistiků k růstu pomohlo zvýšení přebytku u strojů a dopravních prostředků či surovin. Zároveň klesl deficit bilance minerálních paliv. Za celé pololetí přebytek meziročně stoupl o 5,2 mld. na 106,7 mld. Kč.

Přebytek zahraničního obchodu meziročně rostl zatím ve všech měsících letošního roku kromě března. V červnu ale růst proti ostatním měsícům výrazně zpomalil, doposud se pohyboval v řádu miliard korun.

Přebytek bilance strojů a dopravních prostředků se proti loňsku zvýšil o 3,2 miliardy korun a v bilanci obchodu se surovinami o 1,4 miliardy. Bilance minerálních paliv byla sice naopak stále v deficitu, který ale meziročně klesl o 1,7 miliardy.

Nepříznivý vývoj naopak statistici zaznamenali například u bilance chemických výrobků, kde se schodek zahraničního obchodu prohloubil o 2,7 miliardy. U polotovarů a materiálů byl zaznamenán přebytek, který ale klesl o 2,3 miliardy. U průmyslového spotřebního zboží se přebytek také snížil, a to o 1,4 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK