Analytici: Ceny pohonných hmot by měly v srpnu dál klesat

06.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v ČR by měly minimálně ve zbytku letních prázdnin dále klesat. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Důvodem podle nich je hlavně vývoj na trhu s ropou. Ta v posledních týdnech opět výrazně zlevnila a aktuálně se její cena nachází v blízkosti 50 dolarů za barel.

\"Ceny pohonných hmot budou během srpna klesat, a to poměrně výrazně. Řádově až o několik desítek haléřů týdně. V případě nafty bychom se na konci srpna mohli pohybovat lehce pod 30 korunami za litr. Co se týče benzinu, i zde lze očekávat do konce srpna pokles průměrné ceny na litru až o dvě koruny,\" řekl dnes ČTK analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle údajů společnosti CCS, která vývoj cen sleduje, klesla v uplynulém týdnu průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v ČR o tři haléře na rovných 33 korun za litr a cena nafty o 26 haléřů na 31,19 koruny.

Další pokles cen u čerpacích stanic očekává i analytik Patria Finance Tomáš Vlk. \"V první fázi čekám zlevnění benzinu na hladinu 32,50 Kč/l, ale pokud ropa vydrží kolem 50 dolarů, tak by ceny měly klesat pod 30 korun,\" řekl ČTK. Upozornil, že případnou brzdou zlevňování může být růst marží obchodníků a posilování amerického dolaru vůči české koruně. Právě v americkém dolaru se totiž obchoduje na komoditní burze v Rotterdamu, která má podle analytiků na cenu pohonných hmot v ČR velký vliv.

\"Kurz dolaru, jakkoliv je jeho denní volatilita vysoká, již neposiluje tak razantně jako na počátku roku. Je tedy více než pravděpodobné, že až do konce prázdnin nebudou čeští řidiči tankovat pohonné hmoty dráž než před jejich začátkem,\" doplnil Hynek Sagan, ředitel společnosti Armex Oil, která je privátním obchodníkem s ropnými produkty.

Podle Vlka může mít na ceny u čerpacích stanic vliv i změna na českém maloobchodním trhu. Maďarský ropný holding MOL má od začátku srpna, po převzetí pump Agip, v ČR 316 stanic, již jen o 23 méně než Benzina patřící Unipetrolu. MOL vyhlásil, že se chce do budoucna stát na českém trhu čerpacích stanic jedničkou, z vyjádření Unipetrolu ale vyplývá, že Benzina si chce své postavení udržet. \"Pokud skupiny začnou soupeřit o pozici jedničky, mohly by držet nízko marže, z čehož by spotřebitel profitoval,\" řekl Vlk. S tím souhlasí i analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. \"Je velmi pravděpodobné, že souboj benzinek se projeví v nižších cenách pohonných hmot. Budou chtít získat zákazníky,\" řekla ČTK.

Dodala, že podle Evropského energetického portálu jsou ceny benzinu a nafty v Česku v porovnání se zbytkem Evropy relativně nízké. Dráž než v ČR je podle ní například i ve dvou evropských zemích, kam každoročně míří nejvíce českých turistů, tj. v Chorvatsku a Itálii. Podle přepočtu Collosea vyjde nyní v Chorvatsku litr benzinu průměrně na 36,23 Kč/l, nafta pak na 32,29 Kč/l. V Itálii pak motoristé zaplatí za litr pohonných hmot více než 40 korun. \"Při cestách do tradičních letních destinací se většinou vyplatí vyjíždět z Česka s plnou nádrží,\" potvrdil i Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK