Tvorba pracovních míst v USA zůstala na solidní úrovni 215.000

07.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. srpna (ČTK) - Americká ekonomika pokračovala minulý měsíc v relativně silné tvorbě pracovních míst a obnovil se růst mezd. Zaměstnavatelé v červenci vytvořili zhruba 215.000 příležitostí, o něco méně než v předešlém měsíci. Míra nezaměstnanosti zůstala na sedmiletém minimu 5,3 procenta. Dnešní údaje ministerstva práce USA podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by již v září mohla zahájit zvyšování úrokových sazeb.

Výsledek mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters odhadovali vznik 223.000 pracovních příležitostí. Údaj za červen statistici mírně zvýšili na 231.000 míst.

V letošním roce největší světová ekonomika vytváří zatím v průměru zhruba 211.000 míst měsíčně. Je to sice o něco méně než v minulém roce, je to ale stále solidní tempo.

Průměná hodinová mzda se po nečekané červnové stagnaci zvýšila o 0,2 procenta a v meziročním srovnání byla vyšší o 2,1 procenta. Je tak stále výrazně pod úrovní tempa 3,5 procenta, které ekonomové spojují se stavem takzvané plné zaměstnanosti.

Vývoj trhu práce je klíčovým ukazatelem pro Fed, který se nyní rozhoduje, kdy začne se zvyšováním klíčových úrokových sazeb. Fed od konce roku 2008 drží svou základní krátkodobou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podporoval hospodářský růst. Někteří představitelé Fedu stále důrazněji naznačují, že první zvýšení úroků by mohlo nastat už příští měsíc. Návrat k normalizaci měnové politiky Fed ale podmiňuje dalším zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK