Americké akcie po zprávě o silném trhu práce klesají

07.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování oslabovaly v reakci na zprávu o pokračující silné tvorbě pracovních míst v USA. Investoři se obávají, že tamní centrální banka (Fed) začne už příští měsíc zpřísňovat svou krajně uvolněnou měnovou politiku, která táhla akcie na Wall Street v posledních letech vzhůru.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,6 procenta na zhruba 17.313 bodů a ztrácí už sedmý den po sobě. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,55 procenta na 2072 bodů, zatímco úhrnný index trhu Nasdaq se pohyboval kolem 5020 bodů se ztrátou 0,7 procenta.

Americká ekonomika vytvořila v červenci asi 215.000 nových pracovních míst a sílu trhu práce ukázaly i vzhůru revidované přírůstky ve dvou předešlých měsících spolu s obnovením růstu mezd. Podle analytiků to zvyšuje pravděpodobnost, že Fed začne zvyšovat úrokové sazby už v září.

Indexy Wall Street rostou v posledních letech na rekordní maxima. K růstu jim dopomáhá zejména uvolněná měnová politika, která zlevňuje úvěry a podporuje investice do rizikovějších aktiv v čele s akciemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK