Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v červenci mírně vzrostla

10.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 10. srpna (ČTK) - Pokles nezaměstnanosti se v Olomouckém kraji v červenci po pěti měsících zastavil a podíl nezaměstnaných osob mírně vzrostl z červnových 6,8 procenta na 6,9 procenta. Práci si v regionu na konci července hledalo celkem 30.507 lidí, o měsíc dříve úřady registrovaly o jednoho uchazeče méně. Ještě v červnu se počet nezaměstnaných v Olomouckém kraji snížil o 1346 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Červencový mírný nárůst nezaměstnanosti v Olomouckém kraji je dán vyšším počtem tzv. dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kterých bylo ve srovnání s červnem zhruba o stovku více. Počet dosažitelných uchazečů se používá při výpočtu podílu nezaměstnaných.

Olomoucký kraj v červenci spolu s Karlovarským a Jihomoravským krajem vykázal třetí nejvyšší podíl nezaměstnaných. Nejvyšší nezaměstnanost v Česku měl Ústecký kraj (9,4 procenta), za kterým následoval Moravskoslezský kraj (8,6 procenta).

Nezaměstnanost v červenci vzrostla pouze na Olomoucku. Na Jesenicku a Prostějovsku mírně klesla a na Přerovsku a Šumpersku stagnovala na červnové hodnotě. Nejvyšší nezaměstnanost v Olomouckém kraji v červenci vykázalo s hodnotou 8,1 procenta Přerovsko. Následovalo Jesenicko (7,6 procenta), Olomoucko (sedm procent), Šumpersko (6,8 procenta) a Prostějovsko (4,8 procenta).

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jedná se například o lidi v rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězně nebo nezaměstnané v pracovní neschopnosti. Nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v červenci v Olomouckém kraji evidováno 29.006. V červnu jich bylo 28.892.

Nezaměstnanost v České republice v červenci stoupla meziměsíčně o desetinu procentního bodu na 6,3 procenta. Bez práce tak bylo 456.341 lidí. Současně ale opět přibylo volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli nejvíce od prosince 2008, konkrétně 98.055. Podle odborníků za nárůstem počtu nezaměstnaných stojí hlavně příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství na pracovní úřady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK