Dolar kvůli pochybnostem kolem zvýšení úroků oslabuje

10.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích sestoupil z nejvyšší úroveň za téměř čtyři měsíce, na kterou se dostal v pátek. Vyjádření jednoho z činitelů americké centrální banky (Fed) totiž na trzích vyvolalo nejistotu, zda banka už příští měsíc zvýší úrokové sazby.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, se kolem 17:00 SELČ pohyboval na 97,528 bodu se ztrátou 0,4 procenta. Sestoupil tak z páteční hodnoty 98,334 bodu, která byla nejvyšší za skoro čtyři měsíce.

Euro k dolaru prakticky stagnovalo na 1,0971 USD. Dolar vůči japonskému jenu ale vykazoval nárůst o 0,3 procenta na 124,575 JPY.

Místopředseda Rady guvernérů Fedu Stanley Fischer televizi Bloomberg řekl, že americkou centrální banku \"zatěžuje\" celosvětový vývoj směrem k poklesu cenové hladiny. Je to ale prý jen jeden z mnoha faktorů, které Fed sleduje.

Fischerova slova vnesla pochybnosti do všeobecného přesvědčení trhu, že Fed zřejmě již v září poprvé po zhruba devíti letech přistoupí ke zvýšení základních úrokových sazeb. Více jasno by do těchto spekulací mohla vnést čtvrteční data o červencovém maloobchodním prodeji v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK