Americké akcie výrazně oživily z nedávných ztrát

11.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily nový týden silným vzestupem a jejich širší index S&P 500 zaznamenal nejvyšší přírůstek od května. Wall Street podpořily zejména akcie sektoru komodit, jimž pomohl optimismus ohledně čínské ekonomiky a naděje na dohodu s Řeckem. Trh povzbudila i zpráva, že investor Warren Buffett kupuje velký průmyslový podnik, která vyvolala naděje na další podobné transakce.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování zpevnil o 1,39 procenta na 17.615,17 bodu. Širší index S&P 500 získal 1,28 procenta na 2104,18 bodu a úhrnný index trhu Nasdaq stoupl o 1,16 procenta na 5201,80 bodu.

Neuspokojivé údaje z čínské ekonomiky zvýšily očekávání, že Peking přijde s dalšími podpůrnými opatřeními. Řecko a mezinárodní věřitelé se mezitím blíží dokončení dohody o třetím záchranném programu pro tuto zemi.

Buffetova investiční společnost Berkshire Hathaway oznámila, že se dohodla na převzetí americké průmyslové společnosti Precision Castparts. Transakce firmu ohodnocuje na zhruba 32 miliard dolarů a podle analytiků potvrzuje vysokou aktivitu na poli fúzí a akvizic.

Americký dolar na devizovém trhu sestoupil z nejvyšší úrovně za téměř čtyři měsíce, na niž se dostal v pátek, a euro výrazně získalo. Zlepšené vyhlídky globální ekonomiky přiměly obchodníky rušit sázky na dlouhodobý vzestup americké měny a posílit podíl eura ve svých portfoliích.

Dolarový index vůči koši šesti hlavních světových měn v závěru klesl o 0,4 procenta na 97,186 bodu a sestoupil z pátečního maxima 98,334 bodu. Euro k dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,1016 USD. Dolar vůči japonskému jenu ale vzrostl o 0,3 procenta na 124,62 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK