Jaguar Land Rover postaví továrnu na Slovensku

11.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. srpna (ČTK) - Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) z indické skupiny Tata Motors podepsala předběžnou dohodu o postavení nového závodu na Slovensku. Továrna, jejíž konečná kapacita by měla dosáhnout až 300.000 vozů ročně, by měla stát v Nitře, sdělila dnes firma podle agentury Reuters.

Konečné rozhodnutí o umístění závodu na Slovensku učiní automobilka ještě letos. O továrnu se vedle Slovenska ucházela i Česká republika, Polsko, Maďarsko a Turecko, později se výběr zúžil na Polsko a Slovensko.

JLR uvedla, že nyní zpracovává studii pro továrnu v Nitře. Výroba by tam měla začít v roce 2018 a během deseti let by měla dosáhnout cílové úrovně. Nový závod má podle firmy sehrát významnou roli ve zvýšení počtu lehkých hliníkových modelů. Nitře dala přednost před jinými lokalitami díky dobré infrastruktuře a výbornému dodávkovému řetězci.

\"Slovensko je pro nás se svým automobilovým průmyslem zaměřeným na prémiové značky potenciálně atraktivní příležitostí pro rozvoj,\" uvedl šéf JLR Ralf Speth. Německý Volkswagen vyrábí v Bratislavě vozy Touareg a Audi Q7 a na Slovensku má závody i jihokorejská Kia a francouzská PSA Peugeot Citroën.

Jaguar Land Rover postupně zvyšuje počty modelů, které vyrábí mimo Británii. Loni v říjnu otevřel v Číně svou první zámořskou továrnu a příští rok má zahájit produkci jeho závod v Brazílii. Výrobce luxusních vozů usiluje o přiblížení produkce ke svým hlavním trhům.

Jaguar Land Rover loni vyrobil asi 450.000 vozů, ale plánuje výrobu rozšířit na milion aut ročně. Firma od převzetí indickou skupinou Tata v roce 2008 těžila z výrazného posílení investic. V posledním finančním roce její zisk před zdaněním vzrostl na 2,6 miliardy liber (99 miliard Kč), což byl dvojnásobek výsledku z doby před čtyřmi lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK