Ceny ropy klesají, vliv mají obavy ohledně Číny a výhled OPEC

11.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně klesají, a neudržely tak růst z předchozího dne. Trh reaguje na obavy z nižší poptávky v Číně v důsledku dnešního rozhodnutí Pekingu přistoupit k devalvaci měny. Zpráva Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mezitím naznačila, že dodávky ropy od konkurenčních producentů odolávají propadu cen ropy více, než se čekalo.

Severomořská ropa Brent kolem 16:15 SELČ vykazovala pokles o více než 2,5 procenta na zhruba 49,15 USD na barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu klesala o více než 3,5 procenta a pohybovala se v blízkosti 43,40 dolaru za barel.

Čínská centrální banka po sérii nepříznivých zpráv z ekonomiky dnes devalvovala oficiální kurz jüanu o téměř dvě procenta. Pro čínské kupce bude slabší jüan znamenat zdražení komodit obchodovaných v dolarech, což omezí poptávku po komoditách, uvedl analytik společnosti ING Bank Hamza Khan.

Zpomalení čínské ekonomiky bylo vedle rostoucí nabídky ropy na světových trzích hlavním faktorem, který stál za prudkým propadem cen ropy v průběhu uplynulého roku.

Ropný kartel OPEC dnes mezitím zvýšil odhad letošních dodávek ropy z nečlenských států o 900.000 barelů denně. Podle analytiků to naznačuje, že propad cen ropy dopadá na severoamerické producenty ropy z břidlic a další konkurenční zdroje pomaleji, než se čekalo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 49,13 50,41 New York - Nymex WTI září 43,37 44,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK