Šlechtová chce od Babiše pro svůj resort další 1,5 mld. Kč

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) chce od ministra financí Andreje Babiše (ANO) pro svůj resort další 1,5 miliardy korun. Peníze by šly na podporu cestovního ruchu a rozvoj bydlení, řekla ministryně novinářům před jednáním se svým stranickým kolegou a nadřízeným. Už před dvěma týdny přitom ministr financí navýšil rozpočet MMR o 2,6 miliardy korun. Původně Šlechtová chtěla zvýšit rozpočet ministerstva na příští rok právě o 4,1 miliardy korun.

\"Jdu sem pro miliardu a půl. Je to částka, která nám zbývá z našeho původního požadavku nad rámec toho, co nám ministerstvo financí přidělilo. Jsou to peníze na spolufinacování z Integrovaného regionálního operačního programu a jsou to peníze na národní programy. Chci příští rok vyhlásit nové aktualizované národní programy, například na modernizaci místních komunikací v obcích do 3000 obyvatel. Ale já ty peníze zatím nemám,\" řekla před schůzkou s Babišem Šlechtová.

Kromě silnic by peníze navíc měly jít také na podporu cestovního ruchu a bydlení. \"Na cestovní ruch máme nyní pouze 50 milionů korun a já žádám o půl miliardy korun. Žádám také o peníze na podporu bydlení, v tuto chvíli mám přiděleno pouze 100 milionů a žádám 600 milionů korun,\" upřesnila ministryně.

Když tyto peníze navíc ministryně nezíská, tak příští rok nevyhlásí nové výzvy k předkládání projektů. \"Pokud nedostanu ty peníze, tak nevyhlásím národní programy, nebudou se opravovat místní komunikace, nebude se tady nic realizovat v oblasti cestovního ruchu. Ty peníze, které požaduji, nejdou do platů, nejdou do provozu rezortu. Jsou to peníze, které všechny půjdou do území. Když je nezískám, tak ty peníze území mít nebude,\" dodala Šlechtová.

MMR mělo v příštím roce dostat podle původního návrhu rozpočtu o pětinu více peněz než letos, tedy 3,152 miliardy korun. Letos hospodaří s 2,458 miliardy korun. Na samotné provozní výdaje ministerstva peníze podle Šlechtové stačí.

Na kofinancování a financování evropských projektů je určena podstatná část z původně navrhovaného rozpočtu, celkem 58,99 procenta. Zejména jde o Integrovaný regionální operační program (IROP). Zahrnuto je zde i kofinancování dalších operačních programů, včetně financování programů národních týkajících se podpory bydlení, regionálního rozvoje a cestovního ruchu.

Druhou velkou část rozpočtu, 18,37 procenta, tvoří provozní výdaje ministerstva následované dotacemi příspěvkovým organizacím s podílem na rozpočtu 13,64 procenta. Na mzdy, platy a zdravotní a sociální pojištění zaměstnanců a další personální náklady je vyčleněno 8,91 procenta plánovaného rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK