Alibaba zvýšila tržby o 28 procent, je to nejpomaleji za tři roky

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/New York 12. srpna (ČTK) - Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding zvýšil v prvním fiskálním čtvrtletí tržby o 28 procent na 3,27 miliardy dolarů (79,2 miliardy Kč). Je to nejpomalejší tempo za poslední tři roky a zároveň horší výsledek, než čekali analytici. Čistý zisk ale se více než zdvojnásobil. Akcie Alibaby se loni začaly obchodovat na burze v New Yorku.

Analytici v anketě Reuters v průměru očekávali, že firma zvýší čtvrtletní tržby na 3,39 miliardy USD. První fiskální čtvrtletí skončilo v červnu.

Nejpomaleji za tři roky se zvýšil také ukazatel, který měří celkovou hodnotu zboží zobchodovaného na webech Alibaby. Hodnota hrubého objemu transakcí ve čtvrtletí dosáhla 109 miliard USD, což představuje meziroční nárůst o 34 procent.

Čistý zisk se více než zdvojnásobil a dosáhl 4,97 miliardy USD. Po očištění o jednorázové položky firma vydělala 59 centů na akcii, což je o tři centy více, než čekali analytici v anketě společnosti FactSet.

Alibaba v poslední době rozšiřuje své pole působnosti, aby se pokusila zastavit pomalejší růst příjmu a propad celkové hodnoty zboží prodaného na jejích webech. V pondělí firma oznámila, že investuje 4,6 miliardy USD do sítě kamenných obchodů Suning Commerce Group. Transakce by Alibabě mohla pomoci v oblasti logistiky a elektroniky, na které se specializuje menší, ale rostoucí soupeř JD.com.

Akcie Alibaby klesly od začátku roku o 26 procent. Podnik dnes oznámil, že v průběhu dvou let hodlá odkoupit své akcie v objemu čtyř miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK