Dolar klesá, zářijové zvýšení sazeb není kvůli krokům Číny jisté

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje a ke koši hlavních světových měn spadl na nejnižší hodnotu za zhruba měsíc. Objevují se totiž spekulace, že americká centrální banka (Fed) vzhledem k devalvaci čínského jüanu možná nebude ochotna zvýšit úrokové sazby už v září. Právě září většina analytiků tipovala jako měsíc, kdy Fed poprvé po zhruba devíti letech zvýší sazby. Čínská měna dnes proti dolaru oslabila na čtyřleté minimum.

Euro se vůči dolaru během dneška vyhouplo až nad 1,12 USD, což byla jeho nejvyšší hodnota za zhruba měsíc. Kolem 17:00 SELČ přidávalo asi 1,4 procenta na 1,1195 USD. Dolar k japonskému jenu naposledy vykazoval pokles o 1,1 procenta na 123,82 JPY.

Čínská centrální banka překvapila trhy, když v úterý devalvovala oficiální kurz měny o téměř dvě procenta. Dnes banka přikročila k devalvaci o dalších 1,6 procenta. Tento krok vyvolal obavy z eskalace měnové války a vede znovu k obviněním, že Peking poskytuje nepoctivou výhodu čínským exportérům. Mezi investory se rovněž objevují názory, že devalvace by mohla přimět Fed k odkladu očekávaného zvýšení úrokových sazeb.

Jüan se dnes v Číně propadl až na 6,4510 jüanu (CNY) za dolar, což bylo nejníže od srpna 2011. V mezinárodním obchodování oslabil až na 6,5943 CNY, nejníže od začátku roku 2011.

\"Čína je pořád velkou neznámou a trh promítá do cen to nejhorší,\" sdělil podle agentury Reuters analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman. Mnoho lidí se podle něj domnívá, že šance na očekávané zářijové zvýšení sazeb v USA je nižší, z čehož dnes těžilo euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK