Americké akcie kvůli devalvaci jüanu opět výrazně klesají

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes opět výrazně oslabují a například index technologického trhu Nasdaq spadl pod psychologicky důležitou hranici 5000 bodů. Trh reaguje na pokračující propad kurzu čínské měny, který posílil obavy ze zpomalení růstu světové ekonomiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 1,3 procenta na 17.175 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 1,2 procenta na 2058 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 1,4 procenta na 4968 bodů.

Čínská centrální banka překvapila trhy, když v úterý devalvovala oficiální kurz domácí měny o téměř dvě procenta. Dnes banka přikročila k devalvaci o dalších 1,6 procenta. Čínská měna se po dnešním kroku propadla až na čtyřleté minimum.

Levnější jüan snižuje konkurenceschopnost firem se sídlem mimo Čínu, neboť zvyšuje ceny jejich zboží a služeb. Zároveň snižuje hodnotu jejich tržeb v Číně při převodu na domácí měnu. Naopak export z Číny bude díky levnějšímu jüanu na světových trzích levnější.

Na Wall Street dnes zamířily dolů akcie amerických automobilek, které se angažují v Číně. Akcie General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler tak vykazovaly pokles o 1,3 až téměř šest procent. Neztrácejí ale zdaleka jen automobilky. Například akcie společnosti Apple se propadly o více než tři procenta na více než šestiměsíční minimum 109,63 USD, i když později téměř celou ztrátu smazaly. Čína je pro Apple klíčovým trhem, kde se firmě daří dosahovat růstu.

Akcie největšího čínského internetového prodejce Alibaba dopoledne odepisovaly skoro osm procent a spadly na nejnižší hodnotu od loňského podzimu, kdy firma vstoupila na burzu v New Yorku. Firma totiž zveřejnila čtvrtletní výsledky, které zaostaly za očekáváním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK