Ropa přestala zlevňovat, ovlivnil ji slabší dolar a pokles zásob

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. srpna (ČTK) - Ceny ropy se po úterním propadu až na šestileté minimum dnes ustálily. Trhy podpořil slabší dolar a pokles zásob suroviny ve Spojených státech. Ve výraznějším zotavování cen ale bránily obavy, že zásoby ropy v USA by se v důsledku vyššího dovozu a odstávek v rafineriích mohly začít opět zvyšovat.

Severomořská ropa Brent krátce před 19:00 SELČ vykazovala nárůst o 0,7 procenta na zhruba 49,50 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) přidávala skoro 0,4 procenta na zhruba 43,25 USD. V úterý se přitom propadla o více než čtyři procenta a obchodování zakončila na nejnižší hodnotě od března 2009.

Zásoby ropy v USA podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) klesly minulý týden o 1,7 milionu barelů. Je to o trochu méně, než se čekalo. Dovoz ropy do USA ale vzrostl, podobně jako dovoz ropných destilátů včetně nafty a topného oleje.

K zastavení poklesu cen ropy dnes přispěl také slabší dolar, který zlevňuje komodity obchodované v této měně držitelům jiných měn. Americký dolar během dne oslaboval a ke koši hlavních světových měn ztrácel více než jedno procento. Vliv na něj měla především zpráva, že čínská centrální banka dnes opět přikročila k devalvaci čínské měny.

Čína je druhým největším spotřebitelem ropy po Spojených státech. Levnější jüan ale dovoz ropy a dalších komodit prodražuje, což může tlačit poptávku dolů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 49,50 49,18 New York - Nymex WTI září 43,24 43,08

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK