Provozní zisk energetické skupiny RWE klesl o více než desetinu

13.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 13. srpna (ČTK) - Provozní zisk německé energetické skupiny RWE se v prvním pololetí snížil o více než desetinu na zhruba dvě miliardy eur (54 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice. Na hospodaření podniku měly negativní dopad slabé výsledky divize pro konvenční výrobu elektrické energie, jejíž zisky se propadly o více než polovinu.

Provozní zisk RWE mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 2,1 miliardy eur. Firma se potýká s nízkými maloobchodními cenami elektřiny a s rozmachem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, což tlačí její uhelné elektrárny do ztrát. V loňském roce se uhelné elektrárny podílely na celkové produkci elektřiny v RWE zhruba 60 procenty.

RWE se nyní hodlá více zaměřit na obnovitelné zdroje energie. Firma tento týden představila restrukturalizační plán, v jehož rámci mimo jiné sníží počet svých lokálních divizí, aby ušetřila na administrativě a urychlila rozhodovací procesy napříč podnikem. Analytici už dříve upozorňovali, že právě složitá a komplexní struktura skupiny je tou hlavní příčinou, proč RWE tak pomalu reaguje na masivní nástup zelených energií v Evropě.

RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu. V České republice firma podle svých internetových stránek zajišťuje dodávky zemního plynu a elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků a zaměstnává více než 4300 lidí.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK