Brabec chce rozpočet na životní prostředí zvýšit o 250 milionů

13.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) žádá, aby ministerstvo financí navýšilo rozpočet MŽP na příští rok o 250 milionů korun. Chce je investovat například do posílení České inspekce životního prostředí a programu péče o krajinu. Ten obsahuje stovky opatření, mimo jiné i na prevenci sucha. Brabec to dnes řekl novinářům před jednáním s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Schůzka začala v poledne.

Peníze navíc by pomohly obnovit například mokřady, tůně a remízky. Použít by se mohly i na záchranné stanice pro zvířata. Zvýšit rozpočet chce Brabec také Českému hydrometeorologickému ústavu kvůli zpřesnění předpovědní a výstražné služby. \"Jdeme sem s nabídkou, která se nedá odmítnou,\" řekl.

Brabec dodal, že nechce rozpočet navýšit absolutně. Žádá prý pouze, aby škrty provedené proti letošnímu rozpočtu byly nižší. Ministr chce šéfa státní pokladny přesvědčit, že škrty, které byly dříve navrženy, jsou dramatické. Pokud by prý ministerstvo životního prostředí disponovalo podobnou částkou jako letos, s rozpočtem by vyšlo.

O rozpočtu dnes s Babišem budou jednat i ministři spravedlnosti Robert Pelikán a dopravy Dan Ťok. Babiš po středečním jednání se zástupci ministerstev vnitra, pro místní rozvoj a obrany připustil, že kvůli vyšším požadavkům se patrně nemusí podařit dodržet plánovaný schodek 70 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK