Dolar se díky statistice z USA a vyjádření čínské banky zotavil

13.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje, a zotavil se tak po středečním propadu, kdy se ke koši hlavních světových měn dostal na zhruba měsíční minimum. Americká měna tak reaguje na vyjádření čínské centrální banky, která po devalvaci čínského jüanu dnes uvedla, že pro další pokles kurzu už není důvod. Nejnovější údaje o maloobchodním obratu v USA pak vrátily pozornost k otázce zvýšení úrokových sazeb v USA.

Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval před 17:00 SELČ nárůst o 0,3 procenta na 96,595 bodu. Euro vůči dolaru přidávalo téměř 0,4 procenta na 1,1118 USD, dolar k japonskému jenu měl k dobru 0,1 procenta na 124,37 JPY.

Dolaru dnes nejdříve pomohlo vyjádření čínské centrální banky, která po trojnásobné devalvaci jüanu uvedla, že pro další pokles kurzu už není důvod. Kurz čínské měny dnes sice pokračoval v propadu, ten už ale byl mírnější než v úterý a ve středu. Dolarový index klesl ve středu na zhruba měsíční minimum kvůli obavám, že Čína se devalvací snaží úmyslně získat konkurenční výhodu.

Dnešní údaje amerického ministerstva obchodu mezitím ukázaly, že maloobchodní tržby v USA v červenci stouply o 0,6 procenta. Data posílila přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) by v září poprvé po skoro deseti letech mohla přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK