Pražská burza posílila, akcie Unipetrolu po požáru ztratily 5 pct

13.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,49 procenta na 1027,53 bodu. Výrazně, o téměř devět procent, posílily cenné papíry operátora O2. Naopak akcie petrochemického holdingu Unipetrol po výbuchu a požáru v litvínovském závodě ztratily pět procent. Cena akcií Fortuny ale klesla, ještě výrazněji, o desetinu, takže je nejnižší úrovni za několik let. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Rozsáhlý požár dnes ráno zasáhl závod Unipetrolu v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch, hořelo na dvou místech. Havárie se pravděpodobně podepsala na hodnotě akcií Unipetrolu, které zlevnily o pět procent na 179,45 koruny. Dostaly se tak na nejnižší cenu za poslední téměř čtyři týdny. \"I přes dnešní výraznější výprodej je aktuálně společnost více jak 35 procent v zelených číslech od začátku roku,\" sdělil analytik Tomáš Uher z Patria Finance.

Etylénová jednotka, ve které hořelo, byla nedávno v krátké době dvakrát neplánovaně odstavena, podle Unipetrolu kvůli čištění. Dopad na provozní zisk při poslední pětidenní odstávce koncem července tehdy holding odhadl na 120 milionů korun.

Ještě výrazněji se propadla cena akcií sázkové společnosti Fortuna. Zlevnily o 9,87 procenta na 68,05 koruny, což je nejnižší cena nejméně za posledních pět let. \"Společnost dnes oznámila personální změny v managementu. Propad ceny akcií ale spíše souvisí s rostoucí nervozitou spojenou se zveřejněním hospodářských výsledků,\" uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Naopak výrazné posílení zaznamenaly akcie O2. Připsaly si 8,53 procenta na 162,8 koruny. Skupina PPF oznámila, že k dnešnímu dni vlastní 84,91 procenta společnosti O2 Czech Republic (O2). Zároveň PPF potvrdila své dříve oznámené záměry neusilovat o získání 90procentní většiny, umožňující takzvané vytěsnění menšinových akcionářů, a nadále podporovat udržení akcií O2 na veřejných trzích.

Česká měna dnes opět stagnovala k euru a oslabila vůči dolaru. Koruna oproti předchozímu závěru oslabila k dolaru o 14 haléřů na 24,26 Kč/USD. K euru sice také ztratila, ale oslabení činilo jen jeden haléř na 27,04 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,03 27,04 Kč/USD 24,12 24,26

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK