Akcie v USA po ustálení kurzu čínského jüanu slabě rostou

13.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování mířily opatrně vzhůru. Pokles kurzu čínské měny totiž dnes zpomalil a čínská centrální banka po devalvaci čínského jüanu dnes uvedla, že pro další pokles kurzu už není důvod.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,1 procenta na zhruba 17.421 bodů. Širší index S&P 500 přidával pouhý jeden bod na 2086 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite přidával 0,2 procenta na 5056 bodů.

Čínská centrální banka dnes po trojnásobné devalvaci jüanu uvedla, že pro další pokles kurzu už není důvod. Kurz čínské měny dnes sice pokračoval v propadu, ten už ale byl mírnější než v úterý a ve středu.

Překvapivá devalvace čínské měny vedla k růstu dolaru, který snižuje zahraniční konkurenceschopnost amerických podniků. Propad kurzu čínské měny v uplynulých dnech rovněž posílil obavy ze zpomalení růstu světové ekonomiky.

Dnešní vládní údaje mezitím ukázaly, že maloobchodní obrat v USA v červenci stoupl. Pomohlo to posílit šance na zvýšení úrokových sazeb v USA již letos v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK