Akcie v USA ve čtvrtek stagnovaly, energetický sektor klesl

14.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v rozkolísaném čtvrtečním obchodování neudržely zisky z průběhu dne a jejich hlavní indexy zůstaly bez větších změn. Dolů zamířily akcie v energetickém sektoru, což rozmělnilo příznivý vliv údajů o maloobchodním obratu v USA a nečekaně dobrých hospodářských výsledků společnosti Cisco. Americký dolar na devizových trzích oživil díky příznivé statistice a komentářům čínské centrální banky.

Dow Jonesův index ve čtvrtek vzrostl o 0,03 procenta na 17.408,25 bodu. Širší index S&P 500 naopak 0,13 procenta odepsal a uzavřel na 2083,39 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,21 procenta a skončil na 5033,56 bodu.

Maloobchodní tržby v USA v červenci vzrostly, což podpořilo názory, že americká centrální banka (Fed) by mohla zvýšit úrokové sazby již v září. Po opakované devalvaci čínské měny se přitom na Wall Street v předchozích dvou dnech objevovaly spekulace, že Fed by s tímto krokem mohl čekat až do prosince.

Akcie americké technologické společnosti Cisco Systems přidaly téměř 2,9 procenta, a největší měrou tak přispěly k růstu obou indexů S&P 500 a Nasdaq. Naopak akcie energetických společností klesaly v reakci na další pokles cen ropy.

Americký dolar ve čtvrtek zpevnil, a zotavil se tak po středečním propadu, kdy se ke koši hlavních světových měn dostal na zhruba měsíční minimum. Americké měně pomohlo k růstu ujištění čínské centrální banky, že pro další pokles kurzu už není důvod.

Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval před koncem newyorského obchodování nárůst o 0,2 procenta na 96,452 bodu. Euro k dolaru ztrácelo 0,16 procenta na 1,1141 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK