Ekonomiky Polska a Maďarska ve druhém čtvrtletí zpomalily růst

14.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Budapešť 14. srpna (ČTK) - Ekonomiky Polska a Maďarska v letošním druhém čtvrtletí zpomalily růst. Polská ekonomika podle prvního rychlého odhadu tamních statistiků stoupla meziročně o 3,3 procenta po růstu o 3,6 procenta v předešlém kvartálu. Maďarská ekonomika se zvýšila meziročně o 2,7 procenta po růstu o 3,7 procenta v prvních třech měsících roku, uvedli v dnešním předběžném odhadu tamní statistici.

Polská ekonomika rostla pomaleji i ve srovnání s předešlým čtvrtletím. Hrubý domácí produkt Polska očištěný o sezonní vlivy se během tří měsíců do června zvýšil o 0,9 procenta. V prvních třech měsících roku rostla polská ekonomika mezičtvrtletně o rovné jedno procento.

Obdobný vývoj nastal i v Maďarsku. Oproti předešlému čtvrtletí se velikost tamní ekonomiky zvýšila o 0,5 procenta. V prvních třech měsících roku se podle zpřesněných čísel zvýšila mezičtvrtletně o 0,6 procenta.

Motorem růstu byl podle maďarského statistického úřadu KSH průmyslový sektor. Za zpomalením naopak stojí nižší zemědělská produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK