Euro po dočasném zpevnění ztratilo, dolar oživil

14.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. srpna (ČTK) - Kurz eura dnes dočasně posílil v reakci na to, že řecký parlament schválil dohodu o záchranném balíku. Později ale zisky eura vymazal obnovený vzestup dolaru. Po týdnu otřesů vyvolaných nečekanou devalvací v Číně se trh zklidnil.

Euro během dne vystoupilo až na 1,1185 USD, po 17. hodině SELČ ale vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,1108 USD. Dolarový index, který měří hodnotu americké měny proti koši šesti světových měn, po předešlém poklesu o 0,2 procenta zpevnil o 0,1 procenta.

Investoři přivítali stabilizaci čínského devizového trhu. Čínská centrální banka po dvojí devalvaci čínského jüanu ve čtvrtek uvedla, že pro další pokles kurzu už není důvod, a dnes kurz měny podpořila. Její kroky zmírnily obavy z toho, že devalvace jüanu by mohla vést k \"měnové válce\", tedy ke konkurenčním devalvacím měn, zejména u asijských obchodních konkurentů Číny.

Údaje o vývoji největších evropských ekonomik byly naopak zklamáním. Celá eurozóna ve druhém čtvrtletí zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,3 procenta.

hp šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK