Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,8 procenta na 1025 bodů

14.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly, index PX proti minulému pátku oslabil o 0,8 procenta na 1025,2 bodu. Nejvíc posílily akcie společnosti Pegas Nonwovens, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry sázkové společnosti Fortuna. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozích týdnech index stagnoval.

\"Uplynulý týden se investoři zaměřili na dění v Číně a v Řecku. Čínská centrální banka nečekaně uvolnila devalvační pásmo pro svou měnu a tím způsobila silnější výprodej na tamních aktivech především obchodovaných v zahraničí a rovněž na okolních měnách. Řecko pokračuje v krocích pro získání třetího záchranného balíku,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Řecký parlament dnes v noci totiž schválil dohodu o třetím záchranném programu, který země dojednala se zahraničními věřiteli. A o pomoci Řecku dnes v Bruselu jednají ministři financí eurozóny.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna, která ztratila 12,1 procenta na 69,3 Kč. Investoři negativně vnímají současné změny ve společnosti. Ty se v uplynulém týdnu projevily další změnou v personálním obsazení, kdy společnost opustil hlavní bookmaker. Změnu na tomto postu investoři neradi vidí a je vnímána negativně.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byla Pegas Nonwovens s růstem o 13,8 procenta na 930 Kč. Vedle oznámení o zahájení očekávaného odkupu vlastních akcií byla společnost přeřazena v rámci indexů MSCI. Zařazení do více sledované rodiny indexů MSCI přilákalo investory.

Příští týden se investoři zaměří zřejmě na dění kolem Řecka a na makroekonomické ukazatele, ale těch je na příští týden rovněž menší množství, především co do významnosti. \"Vzhledem k absenci významnějších tržních faktorů očekáváme neutrální vyznění obchodního týdne s tím, že zájem může být opětovně opřen i o čínské dění,\" dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK