Americké akcie mírně rostou, podporují je nejnovější statistiky

14.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v polovině obchodování vesměs mírně rostly, obchodování bylo ale rozkolísané. Wall Street povzbudila série nových údajů, které naznačily příznivý vývoj americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí, na druhé straně to ale také znamená zvýšenou pravděpodobnost brzkého zvyšování úrokových sazeb.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index posílil o čtvrt procenta na zhruba 17.450 bodů. Širší index S&P 500 byl kolem 2086 bodů s přírůstkem 0,15 procenta, naopak index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,1 procenta na 5030 bodů.

Výrobní ceny v USA vzrostly v červenci třetí měsíc za sebou, což naznačilo, že tlak na pokles inflace kvůli nízkým cenám ropy ustává. Průmyslová výroba se minulý měsíc zvýšila nejsilnějším tempem za osm měsíců.

Většina obchodníků a analytiků očekává, že centrální banka (Fed) začne zvyšovat krátkodobé úrokové sazby už v září. Kvůli nedávným nepřesvědčivým údajům z ekonomiky ale někteří předpokládají, že tento krok odloží na prosinec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK