Americké akcie stouply díky pomoci Řecku a údajům o ekonomice USA

15.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v pátek posílily díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států a schválení nového záchranného programu pro Řecko. K růstu přispěly rovněž dobré čtvrtletní výsledky některých maloobchodních společností.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, stoupl o 0,40 procenta na 17.477,40 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,39 procenta na 2091,54 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,29 procenta na 5048,24 bodu.

Za celý týden se Dow Jonesův index zvýšil o 0,6 procenta a S&P 500 stoupl o 0,7 procenta, zatímco Nasdaq si připsal jen 0,1 procenta.

Ministři financí eurozóny v pátek večer schválili nový záchranný program pro zadlužené Řecko v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), který již ráno odsouhlasili řečtí zákonodárci. Program ale ještě musí posvětit několik národních parlamentů, nejostřejší debata se očekává v Německu.

Americká centrální banka (Fed) v pátek oznámila, že průmyslová výroba ve Spojených státech se v červenci zvýšila o 0,6 procenta. Zaznamenala tak nejvýraznější nárůst za osm měsíců.

Na devizovém trhu dolar díky příznivým údajům o ekonomice USA mírně posílil vůči euru i dalším předním měnám. Poklesu jednotné evropské měny nezabránilo ani schválení dohody o pomoci Řecku.

V závěru pátečního obchodování v New Yorku se euro prodávalo za 1,1110 USD. Oproti čtvrtku tak ztrácelo 0,3 procenta, za celý týden si však připisovalo 1,3 procenta, napsala agentura Reuters.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK