Ceny ropy klesají, WTI se vrací k šestiletému minimu

17.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy začaly nový týden poklesem a americká ropa WTI se vrací k nedávnému minimu za šest a půl roku. Ropný trh podkopaly údaje o poklesu japonské ekonomiky a pokračující růst počtu nových vrtů ve Spojených státech.

Cena WTI klesla kolem 16:00 SELČ o 55 centů na 41,95 dolaru za barel. V pátek se během dne propadla až na 41,35 dolaru za barel, minimum od března 2009. Severomořská ropa Brent ztrácela zhruba deset centů na 49,10 USD.

Ropa Brent je stále deset procent nad letošním lednovým minimem 45,19 USD, za poslední dva týdny ale ztratila čtyři procenta. Americká ropa je nyní kvůli odstávkám tamních rafinerií mnohem slabší a za dva týdny ztratila asi deset procent.

Japonská ekonomika se ve druhém čtvrtletí v celoročním přepočtu propadla o 1,6 procenta po růstu o 4,5 procenta v předchozích třech měsících. Třetí největší ekonomiku světa zasáhl pokles spotřebitelských výdajů a exportu.

Obavy z rostoucího přebytku suroviny zvýšily páteční údaje o dalším týdenním nárůstu počtu nově hloubených vrtů v USA. Ke slabosti trhu přispěla i zpráva, že Omán těžil v červenci na rekordní úrovni jeden milion barelů denně.

Poptávka vyspělých zemí po ropě navíc bude v příštích týdnech klesat. Na severní polokouli pomalu končí letní motoristická sezona a rafinerie zahajují odstávky v rámci pravidelné údržby, řekli analytici agentuře Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 49,10 49,19 New York - Nymex WTI září 41,95 42,50

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK