Americké akcie v pondělí posílily díky stavebnímu sektoru

18.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí posílily, k růstu přispěly příznivé údaje ze stavebního sektoru. Investoři nakupovali rovněž akcie mediálních a biotechnologických podniků poté, co se jejich ceny v uplynulých týdnech výrazně snížily.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, stoupl o 0,39 procenta na 17.545,18 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,52 procenta na 2102,44 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,86 procenta na 5091,70 bodu.

Pondělní údaje Národní asociace stavitelů domů (NAHB) ukázaly, že roste počet stavebních firem, které příznivě hodnotí situaci na trhu s bydlením v USA. Akciový index stavitelů domů si připsal více než procento a dostal se na nejvyšší úroveň za osm a půl roku.

Cena akcií mediální společnosti Walt Disney stoupla téměř o dvě procenta. Firma o víkendu oznámila, že hodlá ve svých tematických parcích v Anaheimu a Orlandu vyhradit rozsáhlé pozemky populární filmové sérii Hvězdné války.

Vzhůru zamířily rovněž další mediální společnosti, například skupina Time Warner. Akciový index mediálního sektoru si tak v pondělí připsal 1,3 procenta poté, co utrpěl nejprudší dvoutýdenní propad za téměř čtyři roky, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar pokračoval v růstu. Pozornost investorů se přesunula od obav z hrozby měnové války vedené Čínou k vyhlídkám na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Euro se vůči dolaru propadlo až na pětidenní minimum 1,1063 USD. Později však část ztrát smazalo a v závěru pondělního obchodování se prodávalo za 1,1073 USD.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK