Světové burzy prudce oslabovaly kvůli obavám ohledně Číny

24.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Světové akciové trhy dnes prudce oslabovaly kvůli přetrvávajícím obavám investorů ze zpomalování růstu čínské ekonomiky. Hlavní čínské akciové indexy ztratily přes osm procent, nejvíce za osm a půl roku. K jejich poklesu se připojily i další asijské burzy a dolů zamířily rovněž akciové trhy v Evropě i ve Spojených státech.

Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel dnešní obchodování se ztrátou 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní pokles za téměř sedm let. Tržní hodnota podniků v tomto indexu se snížila o zhruba 450 miliard eur (přes 12 bilionů Kč).

Akcie ve Spojených státech zahájily dnešní obchodování prudkým poklesem, později však většinu ztrát smazaly. Index Dow Jones v úvodu obchodování ztrácel přes 1000 bodů a poprvé od loňského února se propadl pod hranici 16.000 bodů. Poté se ale nad tuto hranici vrátil a svou ztrátu zredukoval na necelých 400 bodů.

K výprodeji na světových akciových trzích se připojila také pražská burza, která dnes zažila jeden z nejhorších dnů v posledních letech. Index PX spadl o 4,6 procenta na 946,34 bodu, což je největší pokles od září 2011.

Index šanghajské akciové burzy se dnes snížil o 8,5 procenta na 3209,91 bodu a zažil nejhlubší jednodenní ztrátu od února 2007. Přišel tím už o všechny letošní vysoké zisky. Investory zklamalo, že Peking o víkendu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu.

Pád čínských akcií se promítl do silných ztrát na ostatních asijských burzách. Analytici už mluví o nákaze, která se podobá tomu, co Asie zažila za své finanční krize v letech 1997-98. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 4,6 procenta a utrpěl nejhlubší jednodenní ztrátu za více než dva roky. Burza v Soulu ztratila 2,5 procenta, nejvíce za více než tři roky.

\"Další těžký výprodej v Asii znovu šíří na finančních trzích strach,\" řekl agentuře Reuters analytik Craig Erlam z makléřské firmy OANDA. \"Vývoj v Číně je zjevně vážný,\" prohlásil analytik Mark Evans ze společnosti Taube Hodson Stonex Partners.

Evans nicméně upozornil, že výprodej na evropských akciových burzách je možná přehnaný. Německé ministerstvo hospodářství dnes uvedlo, že zpomalování hospodářského růstu v Číně by mělo mít pouze omezené dopady na německou ekonomiku, která je největší v Evropě.

Čínská ekonomika v loňském roce stoupla o 7,4 procenta, což představuje nejpomalejší tempo za posledních 24 let. V první polovině letošního roku navíc růst zpomalil na sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK