Západoevropské akcie po pondělním prudkém propadu zpevňují

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 25. srpna (ČTK) - Západoevropské akcie po pondělním propadu, který byl nejvýraznější za posledních téměř sedm let, zahájily dnešní obchodování růstem. Panevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení přidával asi 1,8 procent, zatímco přední index akcií v eurozóně Euro STOXX 50 měl k dobru asi 1,6 procenta.

Pondělní propad způsobily obavy ohledně vývoje na akciových trzích v Číně. Index FTSEurofirst 300 kvůli tomu odepsalo 5,4 procenta, což byl nejprudší jednodenní pokles od listopadu 2008. Tržní hodnota podniků v tomto indexu se snížila o zhruba 450 miliard eur (12,2 bilionu Kč). Od počátku srpna již index ztratil více než deset procent a pokud se situace nezlepší, vykáže zřejmě nejvyšší měsíční ztrátu od roku 2002.

Švýcarský výrobce chemikálii pro zemědělství Syngenta dnes přidává zatím kolem sedmi procent. Mohou za to spekulace, že americká společnost Monsanto zlepšila nabídku na převzetí Syngenty.

Čínské akcie dnes pokračovaly v prudkém poklesu a jejich hlavní indexy odepsaly více než sedm procent. Podle analytiků tak bude dnešní oživení v Evropě zřejmě jen dočasné, protože celková důvěra na trzích zůstává stále poměrně nízká.

Po zahájení obchodování posiluje i německý index DAX, který si po otevření trhu připisoval 1,6 procenta. V pondělí index klesl o téměř pět procent a je nyní asi 20 procent pod svým rekordním maximem z dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK