Čína snížila základní úroky i požadavek na minimální rezervy bank

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. srpna (ČTK) - Čínská centrální banka dnes snížila základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu a požadavek na podíl minimálních rezerv pro komerční banky o 0,50 procentního bodu. Informují o tom zahraniční média. Opatření mají podpořit ekonomický růst, který výrazně zpomaluje. Kvůli obavám z rychlého zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky v posledních dnech prudce oslabují akcie v Číně i jinde ve světě.

Banka snížila jednoletou výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,6 procenta a jednoletou depozitní sazbu rovněž o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Banka přistoupila ke snížení sazeb od loňského listopadu už popáté, naposledy tak učinila v červnu.

Centrální banka rovněž snížila podíl povinných minimálních rezerv, a to o půl procentního bodu na 18 procent. Tento krok má podpořit poskytování úvěrů.

Zásah centrální banky přichází po dvou dnech prudkého poklesu čínských akcií, který s sebou v pondělí stáhl burzy po celém světě. V pondělí čínské akcie klesly o více než osm procent a zaznamenaly nejvyšší propad za osm a půl roku. Dnes ztratily dalších více než sedm procent a ocitly se nejníže od prosince.

Většina finančních analytiků další snížení úroků očekávala kvůli posledním zprávám o poklesu vývozu, zpracovatelského sektoru a zhoršení dalších indikátorů.

Čínská ekonomika loni vzrostla o 7,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za 24 let. Vláda letos čeká dosažení stejného tempa jako loni, ekonomové však počítají s dalším zpomalením, většinou na zhruba sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK