Čínské akcie opět klesly, burzy v Evropě a USA zamířily vzhůru

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Čínské akcie dnes pokračovaly v prudkém poklesu, zatímco akciové trhy v Evropě a ve Spojených státech zamířily vzhůru a podařilo se jim smazat velkou část rozsáhlých pondělních ztrát. K tomuto oživení přispělo rozhodnutí čínské centrální banky snížit úrokové sazby.

Hlavní čínské indexy dnes odepsaly více než sedm procent. Čínská centrální banka nicméně po skončení obchodování na domácím akciovém trhu snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Opatření mají podpořit růst domácí ekonomiky, jehož výrazné zpomalování tlačí dolů ceny čínských akcií a vyvolává obavy po celém světě.

Druhá největší ekonomika světa loni stoupla o 7,4 procenta, což představuje nejpomalejší tempo za posledních 24 let. V první polovině letošního roku navíc růst zvolnil na sedm procent.

\"Vzhledem k situaci v rozvíjejících se zemích existují vážné důvody ke znepokojení ohledně vyhlídek globálního hospodářského růstu,\" uvedl analytik Valentijn van Nieuwenhuijzen ze společnosti NN Investment Partners. \"Rozšíření hospodářských problémů do vyspělého světa je hrozbou, ale ještě ne realitou,\" dodal.

Panevropský index FTSEurofirst 300 si dnes připsal 4,2 procenta a zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst od roku 2011. V pondělí ztratil 5,4 procenta, což představovalo jeho nejprudší pokles za téměř sedm let. K růstu evropských akcií přispěla překvapivě příznivá zpráva o vývoji podnikatelské nálady v Německu. Mnichovský výzkumný institut Ifo dnes oznámil, že index podnikatelské nálady v srpnu stoupl na 108,3 bodu z červencových 108 bodů. Analytici přitom očekávali pokles na 107,7 bodu.

Vzhůru zamířily také akciové trhy ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, si po 20:00 SELČ připisoval zhruba 1,3 procenta. V pondělí se propadl o 3,6 procenta a zaznamenal nejvýraznější pokles za čtyři roky. Náladu investorů dnes podpořily výsledky průzkumu, podle kterého se spotřebitelská důvěra v USA v srpnu vyšplhala na nejvyšší úroveň za sedm měsíců.

Rovněž pražská burza dnes mazala pondělní ztráty, a její index PX posílil o 4,57 procenta na 989,62 bodu. Nahoru ho táhly hlavně akcie bank, elektrárenské společnosti ČEZ a operátora O2.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK