Hamé zvýšila v pololetí tržby o 14 procent na 2,9 mld. Kč

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Potravinářská společnost Hamé v letošním 1. pololetí meziročně zvýšila tržby o 14 procent na 2,9 miliardy korun. Tomuto vývoji pomohl hlavně 12procentní nárůst tržeb v ČR, ale i na Slovensku, kde firma po akvizici výrobce majonéz Doma Prešov zaznamenala růst tržeb o 13 procent. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci společnosti. Kvůli politické situaci se firmě hůře dařilo v Rusku, kde jí klesly prodeje o devět procent, a na Ukrajině, kde spadly o 90 procent.

\"Věděli jsme, že kvůli politicko-ekonomickým turbulencím budeme čelit zhoršování situace na ruském trhu a zejména na Ukrajině. Na Ukrajině jsme spadli na desetinu loňských tržeb, ale v této zemi chceme i nadále zůstat, protože perspektivnosti ukrajinského i ruského trhu do budoucna věříme,\" uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Firma plánuje vyvážet kojenecké výživy i do střední Afriky, například do Beninu, Ghany nebo Nigérie. Poprvé také vyvezla své zboží do Vietnamu.

\"Očekávám, že tržby Hamé za celý letošní rok překročí hranici šesti miliard,\" dodal Štrupl. V loňském roce stouply společnosti tržby o osm procent na 5,548 miliardy korun. Hamé v ČR a na Slovensku převzala distribuci těstovin a omáček Panzani, což jí podle ředitele ročně zvýší tržby o 200 milionů korun.

Největší podíl na tržbách měly trvanlivé masové výrobky jako paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Tento segment podle firmy vzrostl meziročně o 11 procent. Rostly i prodeje chlazených hotových jídel a zeleninových produktů.

Hamé má v ČR sedm výrobních závodů, po jednom v Rumunsku, na Slovensku a v Rusku. Letos plánuje investovat do svého rozvoje 170 milionů korun. V Kunovicích na Uherskohradišťsku již začíná fungovat nová linka na výrobu kečupů bez konzervantů, v jihomoravském Podivíně startuje výroba nových druhů kojeneckých nápojů a sirupů. Podobný obnos firma investovala i loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK