Máte auto? Spočítejte si povinné ručení!

23.02.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Víte kolik vás bude stát povinné ručení? Chcete vědět, která pojišťovna je nejlevnější a jak si stojí konkurence? Díky našemu kalkulátoru si můžete spočítat, kolik zaplatíte jednotlivým pojišťovnám za svého miláčka.

Od loňského května, v souvislosti s připravovaným vstupem České republiky do Evropské unie, bylo nezbytné upravit v oblasti pojištění některá pravidla vztahující se k pojištění odpovědnosti. Tento záměr byl podpořen novelizací zákona týkající se povinného ručení (Zákon č. 47/2004 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla).

Kdo se pojišťuje?
Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které známe spíše pod termínem povinné ručení, musí mít majitel každého vozidla, se kterým chce vyjet do silničního provozu (a to bez ohledu na jeho druh, objem, stáří či barvu karoserie). V případě neuzavření pojištění hrozí majiteli pokuta až do výše 20 000 Kč. Navíc ten, kdo neuzavře pojistku a způsobí vozidlem druhému škodu na zdraví nebo na majetku, bude muset uhradit veškerou škodu z vlastních prostředků.

Na co se pojištění vztahuje?
Ať už sjednáte pojištění u kterékoliv z pojišťoven, vždy je kryto pouze riziko škod, které způsobíte při provozu vozidla. Nevztahuje se na škodu vzniklou na vašem vozidle vaším zaviněním (pro krytí těchto škod se uzavírá havarijní pojištění). Povinné ručení může zároveň sloužit nejen v tuzemsku, ale i při cestách do zahraničí, a to za předpokladu, že si pojištěný vyžádá od pojišťovny tzv. zelenou kartu.

Aby pojišťovna vyplatila prostředky oprávněným osobám a poskytla pojistné plnění, existují dva základní předpoklady vzniku nároku na plnění od pojišťovny:

  • Škodní událost musí nastat v době trvání pojištění.
  • Případná škodní událost musí nastat na území určitých států

Kolik zaplatíte?
V současnosti figuruje na trhu povinného ručení 8 pojišťoven, které tento produkt nabízí. Jejich nabídka je velice různorodá a každá z nich má vlastní segmentaci, takže sazby ručení se výrazně liší. Výsledná výše sazeb je pak ovlivněna různými faktory, které jednotlivé pojišťovny zohledňují. Chcete vědět kolik stojí pojištění odpovědnosti právě na váš vůz? Náš kalkulátor povinného ručení je vám k dispozici! I když každá pojišťovna má stanoveny jiné rizikové faktory, těmi základními, ovlivňujícími cenu povinného ručení jsou:

  • Odpovědnostní limit tj. do jaké výše je případná způsobená škoda kryta. Minimální odpovědnostní limit pojistného plnění (stanovený výše uvedeným zákonem) je 18/35 neboli 35 mil. Kč u škod na zdraví a usmrcením na každého zraněného nebo usmrceného a 18 mil. Kč u škod věcných a škod majících povahu ušlého zisku, a to bez ohledu na počet poškozených. Některé z pojišťoven nabízí kromě tohoto základního i možnost sjednat limit vyšší, přičemž cena ručení je přímo úměrná výši limitu (s rostoucí hranicí odpovědnostni roste i cena pojištění).
  • Bezeškodní průběh neboli počet měsíců bez nehody. Pojišťovny logicky zvýhodňují (v podobě bonusu) ty klienty, kteří nezpůsobili nehodu, čímž nepřinutili pojišťovnu k plnění. Naopak často bourající řidiči mohou být „postiženi“ malusem tj. přirážkou, která může činit až několikanásobek ceny pojištění. Výše bonusu se může u jednotlivých pojišťoven lišit, zpravidla však bývá poskytnuta sleva 5 % za každý rok bez nehody.
  • Region resp. město, z něhož vlastník vozidla pochází. Některé pojišťovny na základě statistických průzkumů nehodovosti stanoví rozdílné výše sazeb v závislosti na počtu obyvatel či okresu.
  • Rok výroby tj. stáří vozidla také ovlivňuje v některých případech cenu pojištění. U starších vozidel (vyrobených do roku 1995) je cena pojištění nižší než tomu je u vozidel novějších.
  • Ostatní faktory – pojišťovny mohou zohlednit i další skutečnosti jako je např. způsob placení pojistného (ročně, pololetně, čtvrtletně), věk klienta, atd.

Při stanovování výše sazeb každá z pojišťoven používá řadu vlastních pomocných pojistně-matematických vzorců, a proto je dobré se blíže informovat u konkrétního subjektu. Veškeré informace např. ohledně bonusu či malusu naleznete vždy ve smluvních podmínkách dané pojišťovny.

Spočítejte si povinné ručení!
Ať už máte vozidlo jakékoliv (motorku, auto, autobus, traktor či jiné speciální vozidlo), připravili jsme pro vás kalkulátor povinného ručení! Ten vám napoví, která z pojišťoven nabízí nejlevnější pojištění a jak si stojí konkurence.

Chcete-li uzavřít povinné ručení z pohodlí vašeho domova či kanceláře, využijte možnosti sjednat pojištění odpovědnosti prostřednictvím našeho on-line prodejního centra.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ