Maloobchodní tržby v eurozóně v červenci obnovily růst

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. září (ČTK) - Maloobchodní tržby v eurozóně v červenci obnovily růst, jeho tempo však zaostalo za odhady. Vyplývá to z dnešních údajů evropského statistického úřadu Eurostat. Maloobchodní obrat v zemích s eurem se v meziměsíčním srovnání zvýšil o 0,4 procenta, především díky vyšším tržbám z prodeje pohonných hmot. V celé EU se tržby v červenci zvýšily o 0,3 procenta.

V červnu maloobchodní tržby v obou blocích klesly, a to o 0,2 procenta v zemích používajících euro a o 0,1 procenta ve státech osmadvacítky. Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že tržby v eurozóně v červenci stoupnou o 0,6 procenta.

K meziměsíčnímu nárůstu nejvíce přispěl nárůst v kategorii pohonných hmot, který v eurozóně činil 0,8 procenta a v celé EU 0,6 procenta. Zvýšily se i tržby z prodeje potravin, nápojů a nepotravinářského zboží.

V Německu, které má největší ekonomiku v Evropě, se obrat meziměsíčně zvýšil o 1,4 procenta. Ve Francii, která je druhou největší ekonomikou eurozóny, ale o 0,2 procenta klesl. Největší nárůst podle dostupných dat nastal v Estonsku, kde byl oproti předešlému měsíci vyšší o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK