Reuters: ECB snížila strop nouzové pomoci řeckým bankám

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem (Německo) 3. září (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes snížila strop nouzového financování pro řecké banky o 600 milionů eur na zhruba 89,1 miliardy eur (2,4 bilionu Kč). Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný zdroj z bankovního prostředí. Řecké banky byly na dodávkách peněžní likvidity z tohoto programu po prudkém odlivu vkladů v uplynulých měsících závislé. Situace se prý ale nyní vrací do normálu.

Strop nouzové likvidní pomoci (ELA) \"byl snížen vzhledem k normalizujícím se podmínkám a přítokům\" finančních prostředků, uvedl zdroj Reuters.

Řecko letos v červnu zavedlo omezení pohybu kapitálu a tamní banky byly na tři týdny přechodně uzavřeny. Díky následné dohodě s věřiteli na novém záchranném programu mohly banky 20. července znovu otevřít, Atény pak začaly omezení pohybu kapitálu postupně zmírňovat.

Program ELA poskytuje ECB, která také stanovuje celkový maximální objem prostředků v tomto programu. Řecká centrální banka pak tuto pomoc rozděluje bankám v zemi.

ECB podle zdrojů Reuters snížila limit půjček z nouzového programu ELA již v srpnu, a to z 91 miliard eur na 89,7 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK