ECB ponechala základní úrok na rekordním minimu 0,05 procenta

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 3. září (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle předpokladů ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Finanční trhy nyní čekají na odpolední tiskovou konferenci šéfa banky Maria Draghiho.

Podle agentury Reuters se předpokládá, že ECB kvůli propadu cen ropy a zpomalování hospodářského růstu v Číně sníží inflační prognózy. Žádná nová stimulační opatření se dnes neočekávají, banka by nicméně mohla slíbit, že rozšíří nákupy dluhopisů, pokud se budou ekonomické podmínky dál zhoršovat.

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka v rámci tohoto programu, který potrvá minimálně do září příštího roku, pumpuje do finančního systému měsíčně kolem 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč).

Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat zůstala na červencové úrovni 0,2 procenta. Nadále se tak nachází hluboko pod dvouprocentním cílem ECB. Většina analytiků podle průzkumu agentury Reuters očekává, že ECB časem program kvantitativní uvolňování měnové politiky rozšíří nebo prodlouží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK