Euro kvůli zhoršení ekonomického výhledu eurozóny klesá

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. září (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes na devizových trzích oslabuje. Reaguje tak na novou prognózu vývoje ekonomiky eurozóny, kterou dnes zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Dolar ale podpořila také nejnovější statistika z USA.

Zhruba v 17:00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 1,1 procenta a prodávalo se za 1,1102 USD. K japonskému jenu pak odepisovalo 1,2 procenta na 133,54 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny na 120,27 JPY.

Takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru vůči koši předních světových měn, přidával zhruba 0,7 procenta na 96,55 bodu.

ECB dnes snížila odhad inflace a růstu hrubého domácího produktu eurozóny na příští dva roky. Zdůvodnila to mimo jiné zpomalením tempa růstu na rozvíjejících se trzích a nižšími cenami ropy. Prezident ECB Mario Draghi současně varoval, že vyhlídky se ještě mohou zhoršit. Revize výhledu vyvolala obavy, zda program nákupu aktiv, který ECB zavedla s cílem stimulovat růst ekonomiky a inflace, je účinný. Měnovou politiku ECB dnes ponechala beze změny.

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA za uplynulý týden mírně vzrostl, zůstává ale blízko rekordních minim, což naznačuje, že trh práce zůstává zdravý. Deficit zahraničního obchodu pak v červenci v USA klesl a byl nejnižší za pět měsíců. Vývoz se poprvé od dubna zvýšil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK